facebook

Център за подкрепа на студенти със специални образователни потребности

Проекти

cover-projects_1050x399_crop_478b24840a
 • Участие в проект на Съюза на глухите в България "Deaf Culture"
 • Доброволци създават пространство за срещи и събития за хората с увреден слух.

  Основен партньор е Нов български университет.

   

  БНТ1, специализирано предаване за хора с увреден слух "Светът на жестовете".

  https://bnt.bg/news/dobrovolci-sazdavat-prostranstvo-za-sreshti-i-sabitiya-za-horata-s-uvreden-sluh-293231news.html

   

  Коментари на доц. д-р Екатерина Тодорова и Станимир Божилов

   

 • Преподаватели и служители на НБУ учат Български жестов език
 •                                                                                     

  От 23.04.2021 г. в Нов български университет стартира курс по Български жестов език (БЖЕ) за преподаватели и административни служители, организиран от Центъра за подкрепа на студенти със специални образователни потребности в НБУ. Обучението по БЖЕ ще подобри в значителна степен познаването на спецификите на хората със сензорни нарушения, обслужването на глухи студенти в университета и академичното им функциониране като цяло.

  Водещи на обучението са Росица Караджова (лектор) и Силвана Павлова (жестов преводач). Росица Караджова е алумни на НБУ, тя е глуха и работи в отдела по културна дейност към Съюза на глухите в България. Завършила е БП „Театър“

   

      

  Курсът “Български жестов език” (БЖЕ) за преподаватели и административни служители, организиран от Центъра за подкрепа на студенти със специални образователни потребности в НБУ завърши.

  Водещите на обучението - Росица Караджова (лектор) и Силвана Павлова (жестов преводач) изразиха признателност към всички участници за всеотдайната работа и положените усилия през изминалата година. Доц. д-р Екатерина Тодорова благодари на целия екип, който отдели от личното си време, за да се посвети на благородната кауза и обяви, че ще започне още един курс през следващата академична година.

  Една от мисиите на Нов български университет е да бъде ориентиран към своите студенти и благодарение на отдадената работа на членовете на нашата общност, които преминаха обучението по БЖЕ, ще подобрим в значителна степен познаването на спецификите на хората със сензорни нарушения, обслужването на глухи студенти и академичното им функциониране като цяло.

   

 • В рамките на проект "Каузи с глас и лице", предаването „Властта на гражданите… или какво можем заедно“ - за жестовия език с любов
 • По случай 24 май - Деня на българската писменост и култура, в предаването на Дарик радио, се говори за един език, който се развива паралелно с книжовния български език - жестовия език. Той помага на хиляди глухи хора и хора с нарушен слух в България да комуникират помежду си и с другите.

   

  Преди месец в Нов български университет стартира курс по Български жестов език (БЖЕ) за преподаватели и административни служители, организиран от Центъра за подкрепа на студенти със специални образователни потребности в НБУ.

   

  Гости в студиото на Дарик радио бяха доц. д-р Екатерина Тодорова, директор на Център за подкрепа на студенти със специални образователни потребности в НБУ; Силвана Павлова, която освен жестов преводач с опит е и един от водещите на обученето в НБУ; Борис Бъндев, който разказа за живота в семейството си, в което всички са глухи.

   

  Линк с разговора в ефира на Дарик:

  https://darikradio.bg/vlastta-na-grazdanite-ili-kakvo-mozem-zaedno-za-zestovia-ezik-s-lubov.html

 • Отбелязване на Международният ден на хората със Синдром на Даун – 21 март
 •           

  На 23 март 2023 г. в НБУ по повод Международният ден на хората със Синдром на Даун – 21 март, департамент „Здравеопазване и социална работа“, Център за подкрепа на студенти със специални образователни потребности, съвместно с International Portrait Film Festival бе излъчен филмът „Учител на търпение“, получил наградата „Филм-посвещение“ в официалната селекция на Международния фестивал на портретния филм за 2022 година.

  Събитието беше посветено на многопластовата тема Синдром на Даун - обогатяващо, вълнуващо и емоционално. След прожекцията на филма се проведе дискусия относно осведомеността, толерантността и емпатията към хората със Синдром на Даун.  Участници в дискусията бяха доц. д-р Полина Михова, доц. д-р Екатерина Тодорова, Тони Маринова от Сдружение "Синдром на Даун - България", режисьорката на филма Кармен Винсент, студенти от БП „Логопедия“, Майнър-програма (втора специалност) „Логопедия“, БП „Психология“, МП „Езикова и речева патология“, преподаватели и студенти, участници в Системата за тюторство на НБУ; преподавателите на студенти със Синдром на Даун в професионално-квалификационната програма „Визуални изкуства за хора със специални потребности“ на НБУ.

 • Годишни награди на Системата за тюторство
 • На 27.09.2023 г. в пространството пред 2 корпус бяха раздадени годишните награди на Системата за тюторство в НБУ. За изминалата академична 2022/2023 г. награди бяха връчени на:

   - гл. ас. д-р Десислава Данкова, за тютор на годината;

   - Ева Панкова, БП "Връзки с обществеността", за тютор-студент на годината;

  - Мартина Димова и Стела Трендафилова, МП "Езикова и речева патология", за доброволческа логопедична работа със стажант-репортери в Радиото на РТЦ, към програмата „Ръка за ръка“.