facebook

Център за подкрепа на студенти със специални образователни потребности

Проекти

cover-projects_1050x399_crop_478b24840a
 • Участие в проект на Съюза на глухите в България "Deaf Culture"
 • Доброволци създават пространство за срещи и събития за хората с увреден слух.

  Основен партньор е Нов български университет.

   

  БНТ1, специализирано предаване за хора с увреден слух "Светът на жестовете".

  https://bnt.bg/news/dobrovolci-sazdavat-prostranstvo-za-sreshti-i-sabitiya-za-horata-s-uvreden-sluh-293231news.html

   

  Коментари на доц. д-р Екатерина Тодорова и Станимир Божилов

   

 • Преподаватели и служители на НБУ учат Български жестов език
 •                                                                                     

  От 23.04.2021 г. в Нов български университет стартира курс по Български жестов език (БЖЕ) за преподаватели и административни служители, организиран от Центъра за подкрепа на студенти със специални образователни потребности в НБУ. Обучението по БЖЕ ще подобри в значителна степен познаването на спецификите на хората със сензорни нарушения, обслужването на глухи студенти в университета и академичното им функциониране като цяло.

  Водещи на обучението са Росица Караджова (лектор) и Силвана Павлова (жестов преводач). Росица Караджова е алумни на НБУ, тя е глуха и работи в отдела по културна дейност към Съюза на глухите в България. Завършила е БП „Театър“

 • В рамките на проект "Каузи с глас и лице", предаването „Властта на гражданите… или какво можем заедно“ - за жестовия език с любов
 • По случай 24 май - Деня на българската писменост и култура, в предаването на Дарик радио, се говори за един език, който се развива паралелно с книжовния български език - жестовия език. Той помага на хиляди глухи хора и хора с нарушен слух в България да комуникират помежду си и с другите.

   

  Преди месец в Нов български университет стартира курс по Български жестов език (БЖЕ) за преподаватели и административни служители, организиран от Центъра за подкрепа на студенти със специални образователни потребности в НБУ.

   

  Гости в студиото на Дарик радио бяха доц. д-р Екатерина Тодорова, директор на Център за подкрепа на студенти със специални образователни потребности в НБУ; Силвана Павлова, която освен жестов преводач с опит е и един от водещите на обученето в НБУ; Борис Бъндев, който разказа за живота в семейството си, в което всички са глухи.

   

  Линк с разговора в ефира на Дарик:

  https://darikradio.bg/vlastta-na-grazdanite-ili-kakvo-mozem-zaedno-za-zestovia-ezik-s-lubov.html